Blogia

TARRAGONA - Colonia Iulia Urbs Triumphalis Tarraco

Els tarragonins poden votar per una de les set meravelles de Catalunya

Els tarragonins poden votar per una de les set meravelles de Catalunya

A iniciativa de l'organització Capital de la Cultura Catalana i de Catalunya Ràdio, els tarragonins del Camp de Tarragona i del Baix Penedès podran votar per un monument o conjunt històric o arqueològic per a ser reconegut com a una de les set meravelles del Patrimoni Cultural Material de Catalunya.

Des d'avui, dia 16 d'abril, fins el diumenge 22 a les 12 de la nit, es pot votar conectant-se a aquesta adreça www.ccc.cat ; o bé enviant un SMS al número 7217 escrivint CCC, deixar un espai en blanc i seguidament afegir el nom de la proposta. Només s'admetrà una votació per remitent, i el cost del missatge serà de 1.20 euros més IVA.

Aquesta iniciativa pretè fonamentalment divulgar el patrimoni de Catalunya d'una manera didàctica i lúdica, a més de motivar el coneixement i la visita dels llocs seleccionats. És una forma, segons els promotors de la idea, de promocionar també els testimonis monumentals, urbanístics, escultòrics o pictòrics que preserva el nostre país.

Els monuments que els tarragonins poden votar són els següents: Casa Museu Pau Casals; Monestir de Poblet; Recinte emmurallat de Montblanc; Cartoixa d'EscalaDei; Catedral de Tarragona; Conjunt arqueològic de Tarraco; Monestir de Santes Creus; Castell Monestir d'Escornalbou; Institut Pere Mata de Reus i el Teatre Fortuny de Reus.

El calendari cimplert de l'elecció de les set meravelles es pot consultar a la web que indico més amunt. 

Tarragona recuperarà l'orgue de la Catedral Metropolitana l'any 2010

Tarragona recuperarà l'orgue de la Catedral Metropolitana l'any 2010

El Tripartit de Tarragona, Ajuntament, Arquebisbat i Diputació, han signat un conveni a tres bandes amb la finalitat de recuperar l'orgue de la Catedral Metropolitana de la ciutat, un orgue de gran vàlua històrica. Es tracta d'un orgue que està composat per 3.500 tubs, únic a Espanya i segurament d'Europa, i el conjunt del moble que el conté és del segle XVI.

El conveni preveu que l'Ajuntament i la Diputació aportin 400.000 euros cadascú, que se sumaran als 300.000 euros que la Generalitat també aportarà per a la definitiva recuperació de l'orgue catedralici, ja que l'import total d'aquest treball s'ha calculat en 1.100.000 euros.  També s'acceptaran donacions de fidels i de tarragonins que, al marge de l'aspecte religiós que suposa l'orgue a l'interior de la catedral, s'ha de tenir en compte el valor històric i artístic d'aquest instrument musical, i que forma part del patrimoni de la ciutat. Un cop feta la feina i que to estigui a punt, els tarragonins, fidels o no, podrem gaudir de concerts d'orgue com és habitual en d'altres catedrals de l'Estat i d'Europa.

Els treballs que consistiran en substituïr els actuals tubs per uns altres de nous, i larestauració completa del moble, els farà l'empresa holandesa Verschueren Orgelbouw Heythuesen, la qual preveu que invertirà un total de més de 20.000 hores de feina. El conveni el van signar Joan Aregio, president de la Diputació de Tarragona; Albert Vallvé, tinent d'alcalde de Cultura de l'Ajuntament de la ciutat, i Jaume Pujol, Arquebisbe Primat de la Tarraconense.

SANT JORDI, MONTBLANC, LA ROSA I EL LLIBRE

SANT JORDI, MONTBLANC, LA ROSA I EL LLIBRE

La festa de Sant Jordi, patró de Catalunya, la celebrem el dia 23 d'abril, quatre dies abans de tornar a celebrar la del patronatge de la Mare de Déu de Montserrat. La festa de Sant Jordi omple els carrers, places i habitatges d'arreu del nostre país de rosa i d'un moviment de compra i venda inusual de llibres.

Sant Jordi s'ha convertit en un referent mundial pel que fa a l'exaltació dels valors dels llibres, des de la vessant més pura de la cultura. Però Sant Jordi, i en concret a les comarques de Tarragona, té un sentit i una expressió molt més plàstica, més sentimental i més popular. Em refereixo a la Llegenda de Sant Jordi que es representa a la vila ducal de Montblanc. Podeu consultar aquesta web i en tindreu la màxima informació www.tinet.org/~stjordi/ , tot i que també la podeu trobar al llistat d'enllaços d'aquesta mateixa bitàcola.

Joan Amades, al Costumari Català que va confegir, diu que quan el rei Pere I l'any 1094 anava a la batalla contra els sarraïns, es va encomanar al sant i va guanyar la batalla. Des d'aleshores va ser el patró de la cavalleria i de la noblesa de l'època. No obstant, la festa patronal d'alguns es va anar popularitzant al llarg del segle XV fins que, a començaments del segle XIX, es va convertir en patró de Catalunya sense excepcions.

 

 

Tarragona es consolida com a candidata de Ciutat Europea de la Cultura 2016

Tarragona es consolida com a candidata de Ciutat Europea de la Cultura 2016

El suport que recentment ha donat el Parlament de Catalunya a la candidatura de Tarragona com a ciutat europea de la cultura per a l'any 2016, és sense cap mena de dubtes un suport molt important. Si Tarragona assoleix l'esmentada nominació, serà molt positiu tant per a la ciutat com per al conjunt de Catalunya.

Amb aquest acord parlamentari, i amb les adhessions que Tarragona ha merescut per part de més del cinquanta per cent d'ajuntaments de Catalunya, entre els quals es troben els de major població com Barcelona, l'Hospitalet i Badalona, Tarragona pot anar fent camí amb decisió i esperança de merèixer aqust reconeixement.

No obstant, també cal un esforç dels ciutadans així com d'entitats i col.lectius de tota mena per a donar suport a aquesta candidatura, i per això podeu accedir al següent link www.tarragona2016.org i adherir-se a la campanya. No estarà de més fer-ho. La ciutat és de tots els residents a la ciutat, hi hàgim nascut o no. Per això, no podem donar l'esquena a aquesta aspiració que, a més de legítima, serà molt important per a la ciutat i de retruc per al conjunt de Catalunya.

Tarragona capital europea de la cultura 2016

Tarragona capital europea de la cultura 2016

Més de dos-cents ajuntaments de Catalunya, al marge de nombrosos ciutadans en particular i d'entitats i col.lectius culturals i cívics, ja han donat suport explícit per a que Tarragona sigui reconeguda i proclamada Ciutat Europea de la Cultura per a l'any 2016.

La ciutat que des de l'any 2000 és Patrimoni de la Humanitat per les importants restes arqueològiques que conserva de l'època romana, i fins i tot anteriors i posteriors, en els darrers anys ha potenciat sensiblement l'oferta cultural i popular a nivell local però amb forta projecció a l'exterior. Tarragona té declarada Festa d'Interès Nacional per part de la Generalitat de Catalunya, la processó del Silenci que es fa al vespre del Divendres Sant. És una manifestació popular religiosa amb una forta implantació al si de la societat tarragonina, que ha calat fons en el conjunt de la societat en general. Una mostra del que dic, són els milers de visitants que durant aquests dies de la Setmana Santa venen a Tarragona i hi passen uns dies.

Si els tarragonins encara respectem i admirem el què encara conservem del patrimoni històric, que els segles i mil.lenis ens han deixat malgrat conviure amb ells tots els dies, els visitants queden meravellats davant les imponents muralles romanes, de les impresionants voltes del circ romà o de l'amfiteatre també de l'època romana on es conserven encara evidents restes d'una església visigòtica i d'una altra romànica sobreposada a la primera.

Tarragona, doncs, es mereix per les seves pròpies característiques ser reconeguda i proclamada ciutat europea de la cultura l'any 2016. És per assolir aquesta fita que la ciutat està treballant intensament des de l'any 2004.

TARRACO VIVA 2007

TARRACO VIVA 2007

La ciutat de Tarragona, un cop passades les festes de la Setmana Santa i del patró de Catalunya, Sant Jordi, emprèn el camí cap a la celebració de les Jornades de Tarraco Viva. Enguany serà la IX edició d'aquesta gran manifestació cultural que, durant 10 dies, farà vibrar tant als pròpis tarragonins com als visitants que es trobin a Tarragona entre els dies 10 al 20 de maig.

El programa el podeu consultar a la web del museu d'història de la ciutat www.museutgn.com/promos/tv2007.pdf